ελ | en | fr | it | de

Πύργος | Γαλανή | Συκαμιά

Καθαρά σηματοδοτημένο μονοπάτι από τις αριθμημένες και χαραγμένες περιπατητικές διαδρομές του νησιού. Το μονοπάτι 6 ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο, ακριβώς κάτω από το χωριουδάκι Πύργος και καταλήγει στον όρμο Συκαμιάς, από όπου συνεχίζει άλλο μονοπάτι προς Σκάλα. Είναι κατηφορικό, καθαρό από βλάστηση και με καλή σηματοδότηση, ενώ η θάλασσα θα βρίσκεται μπροστά σας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Το μονοπάτι κατευθύνεται στην περιοχή του Λυκούργου το Βουνό, όπου διασταυρώνεται με χωματόδρομο που αριστερά οδηγεί στην Αγία Σοφία. Περνάει ανάμεσα σε μαντρότοιχους, γεγονός που αποκλείει τον αποπροσανατολισμό και λίγο μετά τη διασταύρωση συναντάει το εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου.

Μετά τον Άγιο Πολύκαρπο, σε μικρή απόσταση προς τα δεξιά, βρίσκεται ο οικισμός της Ποταμιάς που σήμερα είναι πια ακατοίκητος και στη συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει προς το χωριό Γαλανή, που πήρε το όνομά του από τα ορυχεία γαλανίτη που λειτουργούσαν εδώ. Οι ακρίδες που θα συναντήσετε στη διαδρομή, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι μια βιβλική κατάρα ενδεχομένως να βαραίνει για κάποιο λόγο το νησί, αλλά μην πτοείστε – τα έντομα είναι εντελώς ακίνδυνα για τους πεζοπόρους!

Η σηματοδότηση εξακολουθεί να είναι καλή και μετά τη Γαλανή, ενώ μπροστά ξετυλίγεται το δελεαστικό θέαμα της παραλίας. Στο τελευταίο κομμάτι το μονοπάτι διασταυρώνεται με χωματόδρομο που οδηγεί στην ακτή, αλλά μπορείτε να φτάσετε ως τη θάλασσα από το μονοπάτι που συνεχίζει βόρεια και παράλληλα με το χωματόδρομο.